Je rozdíl v obsahu čerstvého a sušeného masa v granulích?

Číst informace na obalu není až tak jednoduché jak se může zdát. Zejména, pokud na výrobu granulí se používá čerstvé nebo sušené maso. Granule, které uvádějí vysoký podíl čerstvého masa mohou mít ve skutečnosti mnohem menší podíl než granule z masa sušeného.

Každý z nás chce krmit granulemi s vysokým podílem masa, ale jak to vlastně poznat? Jak to tedy je?

Určitě je nutné říct, že rozhodně neplatí, že čím větší podíl bílkovin, tedy proteinů, tím kvalitnější granule, protože má větší obsah masa. Stejně tak neplatí, že čím dražší granule tím kvalitnější granule. A do třetice. Neexistují nejlepší granule!

Uvedu konkrétní příklad pro porovnání:
Pro zdravého psa by optimální obsah bílkovin, resp. proteinů v krmivu by měl být 20-30 %. Nicméně tento údaj nám neříká, že se jedná pouze o maso. Část bílkovin pochází i z rostlinných zdrojů, teda to je přesně ta složka, která je pro naše mazlíčky špatně stravitelná.

Jak z obalu správně vyčíst masový protein, který můj pejsek dobře stráví? Do složení se tak uvádí poměr čerstvého masa před zpracováním, tedy toho, co jde opravdu do té „mašiny“, která granule vyrábí (říká se jí extrudér). Z čerstvého masa se při zpracování odstraní přebytečná voda, což je až 80 g. Resp. ze 100 g čerstvého masa mi zbude cca 20 g sušeného masa. Proto tedy neplatí, že čím více je uvedeno obsahu masa, tím více je maso v granulkách zastoupené.

Granule A mají na svém obalu uvedeno toto:
Složení: čerstvé jehněčí 25 %, sušené jehněčí maso 20 %,…

Granule B mají na svém obalu uvedeno toto:
Složení: živočišná složka 51,5 % (čerstvý krocan 26,8 %, sušený krocan 15,4 % čerstvá kachna 6,8 %), …

Na první pohled v podstatě totožný podíl masové složky. Zejména ve druhé příkladu, tedy Granule B mají obsah masa zdánlivě vyšší. Dokonce výrobce na obalu uvádí součty těchto % (čerstvého i sušeného masa), což ve výsledku vypadá, že se granule skládají z 51,5 % masa.
Jak je to však ve skutečnosti?

Aby byl v granulích zachován správný poměr bílkovin jak živočišných, tak těch rostlinných, jsou do krmiv přidávány sušená masa či masová moučka. U kvalitních krmiv se jedná o vysoce kvalitní masové směsi, které se vyrábějí ze svaloviny. Sušená masa i masová moučka také obsahují malé množství vody, ale ve srovnání s čerstvým masem je ten poměr vody zanedbatelný.
Pokud tedy je uvedeno, že granule obsahují 20 % sušeného masa, je to v podstatě ekvivalent 20 g masa ve 100 g granulích.

Granule A ve 100 g tak obsahují cca 5 g masa z čerstvého jehněčího a 20 g ze sušeného jehněčího, tedy 25 g v součtu, 25 % masového proteinu.
Granule B ve 100 g tak obsahují cca 5,3 g z čerstvého krocana, 15,4 z krocana sušeného, 0,1 g z čerstvé kachny, tedy 20,8 g v součtu, 20,8 % masového proteinu.

Co říkáte tomuto výpočtu? Překvapilo vás to?

Co mi přináší čerstvé maso v granulích? Určitě větší chutnost, nikoli však automaticky větší množství proteinů, protože čerstvé maso obsahuje velké množství vody.
Proto, i když výrobci budou uvádět součet čerstvého a sušeného masa, nenechte se zmást: je to trochu zavádějící při přepočtu na obsah masa v granulích.

Věřím, že vám tento příklad zase trochu odhalil kvalitu, kterou lze ze složení vyčíst. Děkuji, že jste dočetli sem a pokud vás napadají další otázky nebo témata, zvěte se nám na náš email info@super-granule.cz